Hæklet halsedisse til børn 


Når vejret er omskifteligt udenfor, er det godt med en halsedisse til at holde blæst og kulde ude! Jeg har altid selv haft en meget følsom hals, og går derfor med halstørklæde mange af årets måneder... Børnene har kunne klare det 'gode danske vejr' med deres elefanthuer, som også har kunne lune halsen... Men efter de har skiftet til mere almindelige huer, kan halsen hurtigt blive blottet! ... Og lige nu har vi alle redet os en omgang forkølelse herhjemme, grundet det meget omskiftelige vejr! Derfor synes jeg det var tid til at få lavet en halsedisse til begge unger, så vi forhåbentlig kan undgå endnu en omgang med sygdom! 


Jeg havde 2 nøgler Infinity Hearts Lily liggende i den smukkeste grønne nuance, som begge unger gerne ville have deres halsedisse hæklet i. Det er også en farve man kan blive helt i forårshumør over, så jeg forstår dem godt! Og det ønske måtte jeg opfylde, på sådan en skøn søndag eftermiddag, hvor humøret mest har været til fjernsyn og sofa hygge! 


Infinity Hearts Lily er det BLØDESTE garn jeg nogensinde har haft i mine hænder. Det er en skøn blanding af 70% bomuld, og 30% Merinould, som er Oeko Tex certificeret... og dens tykkelse gør, at du hurtigt kan få noget fra hånden, i en virkelig fed struktur, som passer til de fleste beklædningsdele, og som tilmed kan holde dig varm! Ren win win, hvis du spørger mig. 


Halsedissen jeg lavede til mine børn er egentlig ret simpelt. Det er et langt "rør", som hives over hovedet og som falder naturligt i store flotte "bølger" når den kommer på. Jeg synes strukturen fra det lækre tykke garn, kombineret med den måde halsedissen naturligt falder på, er en ret fin kombination - og så er det dejligt at ungerne selv lige kan trække røret over hovedet, uden hjælp fra en voksen. Særligt i disse Corona tider, er det rart at ungerne selvstændigt kan tage deres tøj af og på - da vi forældre endnu ikke må komme ind i børnehaven (i hvert fald ikke i vores børnehave), og pædagogerne i børnehaven jo naturligvis ikke har arme til at hjælpe alle på en gang! :) 


Jeg ville have taget et billede af ungerne med halsedissen på - men det var de simpelthen for fjollede til, kunne lade sig gøre! Sønnike har dog haft halsedissen på hele aftenen, indtil han lagde sig under hans dyne til sengetid, så den er i den grad godkendt! 


Opskriften kommer her! 


Mine børn er henholdsvis 4 og 6 år, og jeg har brugt samme antal masker til dem begge - det fungerer super godt. Er dit barn ældre / yngre, kan det være du skal starte med at slå flere / færre masker op. De masker du slår op i starten, udgør HØJDEN på din halsedisse. Det er derfor vigtigt at den vil kunne dække hele halsen, og det er bedre den er lidt for lang, end at den er for kort - så får du blot lidt flere / større 'bølger' på halsedissen. 


Slå 35 lm op på nål 4,0 mm. 

Start i den 3. lm på nålen. 


1. række: 1 hstgm i hver maske, vend med 2lm 

2. række: 1 hstgm i bagerste maskeled, x rækken ud, vend med 2 lm 


Gentag 2. række indtil arbejdet har den ønskede længde. Jeg har hæklet 68 rækker på mine halsedisser - men det afhænger af din hæklefasthed, samt barnets størrelse, hvor mange rækker du skal lave. Mål rundt om barnets hals, og sørg for at stykket kan nå hele vejen rundt. Du skal ende med et lige antal rækker, for at mønsteret går op, når du hækler røret sammen til slut. 


Når stykket har den ønskede længde, folder du det sammen på midten, ret mod ret. Nu skal du lave km, rækken ud. Hækl i begge lag, og sørg for at komme ned i begge maskeled, i begge lag. Når du har lavet km rækken ud, klipper du garnet, og hæfter enden. Vend derefter arbejdet, så du får retsiden ud af. Nu skulle du gerne have en pæn afslutning. 


Når jeg skal hæfte ender med tykt garn, plejer jeg at bruge uldnåle, som har et fleksibelt hoved, og derfor er langt nemmere at tråde, end almindelige nåle. De er også runde i spidsen, hvilket jeg synes gør det nemmere at hæfte enden pænt. 


Jeg må lige få tilføjet billeder, når engang mine børn vil stå model - indtil da, må i nøjes med et ekstremt kedeligt billede, at halsedissen uden den er i brug :)